Elfogadva...

Vaslap program változások, javítások a kiadás óta...

Távoli segítség


Belépés

Partnerünk

Sió-Excise
Hirdetés
Jövedéki Tanácsadó és Szolgáltató Iroda

Kersés

Szavazás

Mennyi időt töltött el a papír alapú nyilvántartással naponta?
 

Az új Fémtörvény által kiváltott bizonytalanságok

2013. november 25.-ével hatályba lépett az új fémkereskedelmi szabályozás, mely a végrehajtási rendelet hiányában nem minden pontjában volt teljes egészében értelmezhető. Sajnálatos módon a 27.-én a Magyar Közlönyben megjelenő, illetve másnap hatályba lépő végrehajtási rendelet sem javított a helyzeten, mert bár többé-kevésbé „betömte a lyukakat”, mégis rengeteg kérdést hagyott maga után, melyekre azóta sem kaptunk konkrét választ.


Sajnálatos módon rengeteg olyan telefonhívást kapott irodánk, amelyet egy illetékes hivatal munkatársával való beszélgetés előzött meg, melynek végeredménye általában annyi volt, hogy vagy a Vaslap2 programban van a hiba, vagy egyszerűen nem tudtak válaszolni a kérdésre. Úgy érezzük, hogy az információáramlásnak hivatalos csatornája nincsen, szimplán csak „pletykák és vészhírek” vonulnak végig az országon.


A különböző megyékben lévő partnereink ugyanazon témában különböző válaszokat kapnak, illetve többször olyan esetről is értesültünk, hogy egyik napról a másikra változnak meg az álláspontok. (A jogszabályok „sokszínű értelmezésével” kapcsolatos konkrét eseteket nem kívánjuk nyilvánosságra hozni.) Mivel sok esetben nem kapunk konkrét válaszokat, illetve ha igen, azt akkor sem kapjuk meg hivatalos állásfoglalásként írásban, így nem tudunk „hivatalos” véleménnyel szolgálni a partnereinknek.


A jelenleg talán legtöbb fémkereskedőt furdaló kérdés a Vaslapot érintő témában a program engedélyeztetése. A mi álláspontunk szerint – a FAJ kódok változás miatt – nincsen szükség a program újraengedélyeztetésére, de sajnos ezzel sokan nem értenek egyet. Megyénként eltérő véleményen vannak a FAJ kódok törzsadatként való besorolását illetően. Ebben a kérdésben minden partnerünktől kérjük, hogy keresse meg a megyéjében illetékes vámszervet és kérjen ez ügyben állásfoglalást.


Másik kérdés a beszállító és kiszállító szállítóeszköz adatainak rögzítése (rendszám, annak hiányában megnevezése), mely a 0.4.1-es szervízcsomagban került a programba. Egyesek szerint ehhez már új engedély kell, így ha az Ön megyéjében ez az álláspont, akkor vegyék fel velünk a kapcsolatot és letölthetővé teszünk egy olyan szervízcsomagot, melyben ezt kivettük a programból (annak ellenére, hogy december 24.-éig mindenképp kötelező lesz használni). Bár a vélemények megoszlanak országszerte, a későbbi változásokkal a büntetések elkerülése érdekében ajánljuk mindenkinek az engedély igénylését. Megkérnénk Önöket, hogy ha nem tették volna meg, akkor olvassák el a „2013. november végi változások” című cikkünk utolsó bekezdését és e szerint igényeljék az új engedélyt, hogy mind maguknak, mind a NAV munkatársainak is megspóroljanak rengeteg munkát.


Sajnos az még mindig nem világos, hogy a 24.-ei változtatásokat hogyan is tudjuk majd megoldani, illetve Önök hogyan is tudnak majd zökkenőmentesen és kiesés nélkül átállni, ugyanis ahhoz, hogy a szükséges változtatásokat eszközölni tudjuk a Vaslapban, ahhoz szükségünk van a 24.-étől kötelező napi és havi jelentések végleges verzióira. Abban az esetben, ha a NAV csak „épp időben” készül el ezekkel, mi csak akkor tudjuk ezek szerint alakítani a programot és azt kirakni országos frissítésre. (A programok engedélyeztetésre nyolc napja van a NAV-nak, így valószínűsíthető, hogy lesz néhány nap, amikor „szabályosan” nem tudnak dolgozni a programmal, amíg nem kapják meg hozzá az engedélyt.)

Oldalainkon sütiket használunk. A böngészés folytatásával ezt elfogadottnak tekintjük!