Elfogadva...

Vaslap program változások, javítások a kiadás óta...

Távoli segítség


Belépés

Partnerünk

Sió-Excise
Hirdetés
Jövedéki Tanácsadó és Szolgáltató Iroda

Kersés

Szavazás

Mennyi időt töltött el a papír alapú nyilvántartással naponta?
 

Változtak a számlázás szabályai!

2014. július 1-től hatályba lépett az új, számla és a nyugta adóigazgatási azonosításáról, valamint az elektronikus formában megőrzött számlák adóhatósági ellenőrzéséről szóló, 23/2014. (VI.30.) NGM rendelet. Az új rendelet egyes elemeit csak 2014. október 1-től, illetve 2015. július 1-től kell alkalmazni, a korábbi 24/1995 (XI.22.) PM-rendelet hatályát veszti.

Partnereink számára legfontosabb változás, hogy 2014. október 1-től a vállalkozásoknak be kell jelenteniük az adóhatóság felé a számla kibocsátásához alkalmazott számlázási programjukat. Fontos megjegyezni, hogy ez a bejelentési kötelezettség kiterjed az online számlázási rendszerekre is!


A bejelentést egy erre a célra rendszeresített nyomtatványon kell megtenni az alábbi adattartalommal:


  • a) A számlázóprogram neve, azonosítója
  • b) A program fejlesztőjének neve és adószáma
  • c) A program értékesítőjének, rendelkezésre bocsátójának neve, adószáma
  • d) A beszerzés, vagy használat megkezdésének dátuma


Új programvásárlás, vagy használat esetén az adóalanynak 30 nap áll rendelkezésére, hogy a bejelentést megtegye az illetékes adóhatóság felé.

Szintén jelentésköteles a számlázóprogram használatának megszűntetése is, melyet a program adataival és a használat megszüntetésének időpontjával kell bejelenteni.


Az első bejelentési kötelezettségre a jogalkotó 2014. november 15-ei határidőt szabott meg, ami azt jelenti, hogy a jogszabály bevezetésére való tekintettel a 30 napos határidőn felül, további 15 napot biztosít az adózó számára.


A számlázási programhoz a fejlesztőknek továbbra is dokumentációt kell készíteniük, amelyet a felhasználók rendelkezésére kell bocsátaniuk. A számlázási program nem rendelkezhet olyan funkciókkal, amelyek nem szerepelnek a program dokumentációjában. Ez azt is jelenti, hogy amennyiben a program funkciói megváltoznak, akkor a dokumentációt is frissíteni kell. A felhasználónak a program dokumentációját meg kell őriznie, méghozzá az ezen számlázóprogrammal kibocsátott számlákban áthárított adó megállapításához való jog elévüléséig. Ez vonatkozik a program valamennyi kiegészítésére, illetve módosítására is. Az adóalany ennek a megőrzési kötelezettségének elektronikusan is eleget tehet.

Oldalainkon sütiket használunk. A böngészés folytatásával ezt elfogadottnak tekintjük!