Elfogadva...

Vaslap program változások, javítások a kiadás óta...

Távoli segítség


Belépés

Partnerünk

Sió-Excise
Hirdetés
Jövedéki Tanácsadó és Szolgáltató Iroda

Kersés

Szavazás

Mennyi időt töltött el a papír alapú nyilvántartással naponta?
 

Eltérő dátumkezelés a Windows 10 operációs rendszerek alatt


Tisztelt Ügyfeleink!


A közelmúltban a Microsoft kiadta a legújabb operációs rendszerét, amely a Windows 10 nevet kapta és a korábban megvásárolt Windows 7, Windows 8, illetve Windows 8.1 operációs rendszerekről ingyenes frissítési lehetőséget biztosított a legújabb rendszerre történő áttérésre.

Ezzel egy időben megjelentek az üzletekben azok az eszközök, amik már eredetileg is Windows 10 operációs rendszert használnak, valamint a vásárolható termékek között is megjelent maga a Windows 10 operációs rendszer.

Ügyfeleink visszajelzése, illetve személyes tapasztalataink alapján, a korábban más operációs rendszert használó felhasználók esetében a Vaslap2 program a Windows 10-re történő frissítés után is probléma nélkül működött, ám kaptunk néhány olyan telefonhívást, ami arról tájékoztatott minket, hogy a frissen telepített Windows 10 esetében bizonyos funkciók nem működnek megfelelően.

Valamennyi ilyen esetben a „Listák, készlet” illetve az „Anyagmozgás napló” modulban kaptak Ügyfeleink az alábbi képen látható „Hiba a lekérdezés közben: Típuseltérési hiba a feltételkifejezésben” hibaüzenetet kapták és nem tudták lekérdezni sem az aktuális készletet, sem az anyagmozgási naplót (a program működéséből eredően valószínű, hogy egyéb lekérdezések sem tudtak lefutni, amiben dátumra vonatkozó feltételek voltak.)
hibauzenet


A bejelentések nyomán elkezdtük megkeresni a jelenség okát, amit az új operációs rendszer alapértelmezett dátumbeállításainál találtunk meg.

Azok a felhasználók, akik meglévő operációs rendszerről frissítettek (tehát Windows 7, Windows 8, illetve Windows 8.1 rendszer által felajánlott frissítési lehetőségen keresztül tértek át a Windows 10 rendszerre), nem találkoztak ezzel a problémával, mert az Ő esetükben a meglévő dátumbeállításokat nem változtatta meg a frissítés.

Azok a felhasználók, akik viszont telepítéssel és nem frissítéssel kezdték meg a Windows 10 használatát, már egy újfajta alapértelmezett dátumbeállítást kaptak az operációs rendszertől, ami a dátumokat elválasztó pontok közé egy szóközt tesz. Mivel azonban a korábbi operációs rendszerekben ez a szóköz nem szerepel, így a Vaslap2 program sem tudott mit kezdeni a dátumba kerülő szóközzel.

Problémát az alábbi lépések elvégzésével tudják kiküszöbölni a Vaslap2 program bezárását követően:

A bal alsó sarokban található startmenüre, majd a Gépház feliratra kattintva nyissuk meg a Vezérlőpultot, ahol kattintsunk az „Idő és nyelv” lehetőségre.


Gépház


A következő lépés az előugró ablak legalján található a „További dátum-, idő- és területi beállítások” lehetőség, ami egy újabb ablakot dob fel számunkra.

Az „Óra, nyelv és terület” ablakban keressük meg a listában 3. elemként található „Régió” lehetőség két alcíme közül a „Dátum-, idő, és számformátumok módosítása” linket és kattintsunk erre a linkre.


Óra és nyelv


Az ennek hatására felugró kis ablak alsó részén, az OK, Mégse, Alkalmaz rész fölött található a „További beállítások…” gomb, amit megnyomva, majd az előugró ablak fölső részén a „Dátum” lehetőséget választva, beléphetünk arra a felületre, amin a módosítást el kell végeznünk.


Területi beállítások


Az ablak középső részén található „Dátumformátumok” lehetőségnél kell módosítanunk a „Rövid dátum” formátumát, olyan módon, hogy az elválasztó pontok között ne legyen szóköz, tehát a módosítás után így kell kinéznie a rövid dátum formátumának: éééé.HH.nn.

(Tetszés szerint a fenti formátum Ctrl+C és Ctrl+V billentyűkombinációval be is másolható.)

A módosítást az ablak jobb alsó sarkában található „Alkalmaz” gomb megnyomásával tegyük aktuálissal, majd az „OK” gombra kattintva zárjuk be az ablakot.

Ezt az aktualizálási folyamatot (először az „Alkalmaz”, majd az „OK” gombra való kattintást) hajtsuk végre a még megnyitott és előttünk lévő „Terület” ablakon is, a „További beállítások…” gomb alatt lévő „Alkalmaz” és „OK” gombok segítségével.

A még nyitva lévő beállítási ablakokat a jobb felső sarokban lévő „X” gombbal lehet bezárni, majd a Vaslap2 programot elindítva, immár hibaüzenet nélkül meg tudják nézni a naplókat, valamint a készletet.


Hasonlóan a korábbi operációs rendszerekhez, melyek fájlrendszer-védelemmel vannak ellátva (Windows 7, Windows 8, Windows 8.1) a Windows 10 operációs rendszer esetében is fontos, hogy a Vaslap2 program rendszergazdai jogokkal fusson, annak érdekében, hogy a telepítési mappájában lévő (általában C:\Program Files (x86)\Vaslap) fájlokhoz hozzáférjen.

Ezt a jogosultságot az asztalon található Vaslap ikonon, az egér jobb gombjával történő kattintásra előugró menü legalsó menüpontjában lévő „Tulajdonságok” lehetőségre kattintva tudjuk beállítani a „Kompatibilitás fülön.


Rendszergazda jogosultság

„A program futtatása rendszergazdaként” lehetőség mellé pipát téve a Vaslap2 program megkapja azokat a jogosultságokat, hogy a saját mappájában lévő fájlokat szerkeszteni tudja.

Végezzük el az aktualizálási műveletet a fentiekben leírt „Alkalmaz” majd „OK” gombra történő kattintással és indítsuk el a Vaslap2 programot, hogy meggyőződhessünk annak helyes működéséről.


Amennyiben további problémák, vagy kérdések merülnének föl, forduljon bizalommal segítőkész kollégáinkhoz.

Oldalainkon sütiket használunk. A böngészés folytatásával ezt elfogadottnak tekintjük!