Elfogadva...

Vaslap program változások, javítások a kiadás óta...

Távoli segítség


Belépés

Partnerünk

Sió-Excise
Hirdetés
Jövedéki Tanácsadó és Szolgáltató Iroda

Kersés

Szavazás

Mennyi időt töltött el a papír alapú nyilvántartással naponta?
 

Vaslap program használata a koncessziósi fémhulladékok átvételéhez.

A gyorsan változó jogszabályi környezetben úgy látjuk (2023.07.17-én), hogy a Vaslap program frissítés és verzióváltás nélkül megfelel az új koncessziós elvárásoknak. A programban bővíthető a telephelyek és tárolóhelyek száma. Lehetősség van az új fajkódok (anyagféleség jellemzők) beállítására, új cikkek, HAK kódok, VTSZ számok létrehozására.


Koncesszori elvárások beállítása a Vaslap programban:


 1. A Vaslap programban a „Saját vállalkozás adatai” című oldalon van lehetőség újabb telephely felvitelére.
  (A koncessziós telephely minden adata megegyezik az eredeti telephely adataival, csak a fémkereskedelmi engedély száma lesz más).
   
 2. A „Tárolóhelyek” oldalon lévő táblázatban bővíthető a táblázat újabb tárolókkal, melyeknél ki kell választani, hogy azok az új, koncessziós telephelyhez tartoznak.
   
 3. A meglévő fajkódoknál érdemes átállítani az alapértelmezett „Háztartási fémhulladékot” egy másik anyagféleség jellemzőre (pl. építési, bontási fémhulladékra).
  Ezt úgy tudja megtenni, hogy a Vaslap program felső menüjében rákattint a „Törzsadatok / Anyagféleség jellemzők” menüpontra, a felugró táblázatban megkeresi a „Háztartási fémhulladék” sorát, és az „Alap” oszlopban átváltja „nem”-re a mező értékét. Egy másik – Ön által válsztott – fajkódnál, pedig beállítja az „Alap”-hoz, hogy „igen”.
   
 4. Az új fajkódokat (31, 32) is fel lehet vinni az előző pontban említett táblázatba új sorként a táblázat aljára, új sorokba.

 5. A Vételi jegy szöveges részeit is át lehet szerkeszteni. A „Beállítások oldal / Nyomtatási beállítások fül” alatt. Az oldal közepén látható kis táblázatban alapból van két sor. Egyik a magánszemély, a másik sor a gazdasági szervezet Vételi jegyének a sora. Itt átírható a dokumentum címe, lábléce, nyilatkozatos része, stb.
  (A hosszabb, több soros szöveg helyén „MEMO” olvasható. Ebben az esetben nem a cellában kell szerkeszteni a szöveget, hanem az alatta látható nagyobb szövegmezőben.)
  A 309/2023. (VII.14) Korm.Rendelet  5a. melléklet szerint a jövőben a következő szövegnek kell szerepelnie a Vételi Jegy nyilatkozati részén: 

Alulírott kijelentem, hogy a fentiek szerinti átadásra felkínált fémkereskedelmi anyag a saját tulajdonomat képezi, és a hulladékról szóló törvény szerinti állami hulladékgazdálkodási közfeladattal érintett / hulladékgazdálkodási közfeladattal nem érintett hulladéknak minősül. A fémkereskedelmi anyagnak a fenti kijelentéssel összhangban álló besorolását az alábbi listában a megfelelő kategóriánál „X” jelzéssel szükséges feltüntetni.
o Építési-bontási hulladék
o A kiterjesztett gyártó felelősségi rendszer hatálya alá tartozó termékek hulladékán kívüli gyártásközi hulladék
o Elektromos, elektronikus berendezések hulladéka
o Elem, akkumulátor hulladék
o A gépjárművezető ülésén kívül legfeljebb nyolc ülőhellyel rendelkező személygépkocsi (M1 kategória), a legfeljebb 3,5 t műszakilag megengedett legnagyobb össztömeggel bíró tehergépkocsi (N1 kategória), valamint a háromkerekű gépjármű, kivéve a motoros tricikli (ideértve ezek alkatrészeit – így különösen az abból származó elemet, akkumulátort – és anyagait) és az abból származó hulladék
o Egyéb, gépjárműbontásból származó hulladék
o Csomagolási hulladék
o Elkülönítetten gyűjtött intézményi hulladék
o Egyéb, a fentiek alá nem sorolható hulladék

(Ha a fenti szöveget bemásolja a 5. pontban említett módon a vételi jegy nyilatkozatos szövegrészbe, akkor vélhetően a szöveg alá még be kell ütnie 8-9 Entert (8-9 üres sort), hogy ez - a jogszabályban meghatározott - "kisregény" teljes egészében látszódjon minden nyomtatón.)

Oldalainkon sütiket használunk. A böngészés folytatásával ezt elfogadottnak tekintjük!