Elfogadva...

Vaslap program változások, javítások a kiadás óta...

Távoli segítség


Belépés

Partnerünk

Sió-Excise
Hirdetés
Jövedéki Tanácsadó és Szolgáltató Iroda

Kersés

Szavazás

Mennyi időt töltött el a papír alapú nyilvántartással naponta?
 

Razzia a fémátvevő telepeken

EllenőrzésekTöbb Fejér megyei településen (Dunaújvárosban, Mezőfalván, Baracson, Rácalmáson és Perkátán) tartottak átfogó fémrazziát május 18-án az illetékes hatóságok, amelyek kifejezetten a fémátvevő telepeket vizsgálták. Az akció nyomán több eljárás is indulhat.

Ilyen típusú razziáról már hallottunk az egyik - programunkat használó - kedves ügyfelünktől, de nála semmilyen problémát nem tárt fel az ellenőrzés. Mind a telephely, mind a készlet rendben volt. Az általuk kiadott bizonylatok és a munkavállalóik papírjai is megfeleltek. A Vám- és Pénzügyőrség mellett megjelent a helyszínen, a rendőrség és az APEH, és a Munkaügyi Felügyelőség több embere. Miután mindent megvizsgáltak, akkor érkeztek a telephelyre a VPOP azon ellenőrei, akik minden bizonnyal az ellenőröket ellenőrizték.

Mi lehetett a razzia indoka?
(Tényleg csak ezért?)

A rendőrök a Pákozdot Dinnyéssel összekötő úton állítottak le május 6-án, éjjel egy Opel Vectrát, amelynek utánfutója gyanúsnak tűnt. A benne ülő két sárkeresztúri férfi azt állította: „vasazni” voltak, ám magyarázatuk nem győzte meg a rendőröket, ezért őket és nő társukat előállították.

Az autó Székesfehérvár irányába tartott három utasával, megrakott utánfutójával. Az utánfutón 80-100 kg súlyú feltekert, rozsdás drótkerítés volt, valamint egy kb. 1,5 méter hosszú és 50 centi széles alumínium lemez. A járőrök a jármű átvizsgálása során egy erővágót és egy vasfűrészt is találtak a csomagtartóban, a kárpit alá rejtve. Az autó egyik sárkeresztúri utasa elmondta, hogy Agárdon voltak délután lomtalanításon „vasazni”, de mivel sokan voltak, gondolták átmennek Pákozdra körülnézni, hátha ott is találnak valamit. Elmondásuk szerint a kerítéselemet Pákozdon találták az utcára kidobva, de nem emlékeznek rá, hogy hol, mivel nem ismerősek a környéken. A kerítésen azonban friss vágási nyomok voltak, valamint a gépkocsin és az utánfutón is friss sárnyomokat észleltek a járőrök, erre a sofőr azt mondta, azok délután kerülhettek az autóra. A két másik utas nem adott a kérdésre egyértelmű választ, ezért a gárdonyi nyomozók bűncselekmény gyanúja miatt előállították és kihallgatták őket – tájékoztatott R. Szabó Ágnes, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

Forrás: FMH.hu

Ellenőrzés Dunaújvárosban

A razzia során a hatóságok emberei a perkátai Marx Károly utcában (mert ott még ilyen is létezik) is tiszteletüket tették. Azt hallották ugyanis, hogy az egyik porta előtt a szemét kilóg az utcára. Az információk igaznak bizonyultak. Elképesztő mennyiségű fém- és más hulladék lepte el a bejáratot, és az udvarban és a hátsó kertben is hegyekben állt a sok kacat . Ám kiderült, ami számunkra kacat, az másnak a megélhetéshez szükséges bevétel:

- A vasműben dolgozom, a szabadnapjaimon gyűjtöm a fém- és más hulladékot immár tizenhét éve. Soha nem vettem át lopott holmit, inkább csereberélek, vagy az emberek szólnak, hogy vigyem el a házuktól azt, amire nincs szükségük. Ma például radiátorokért megyek egy helyre, amelyeket később szétdarabolok. Amikor már elég sok minden összegyűlt, akkor szállítom el, hogy megérje. Mindig legális helyre - a Verebély úti - MÉH telepre viszem el az árut - mondta el kérdésünkre Takács Lajos.

- Megtörtént, hogy betörtek a perkátai kastélyba, és ellopták a fogasokat. De volt olyan is, hogy a vízműtelepre hatoltak be illetéktelenek. Ilyenkor általában megkérnek, szóljak, ha látok vagy tudok valamit. Sokszor annyira összepréselik, szétvagdalják a lopott holmikat, hogy rájuk sem lehet ismerni. Én persze már régi motoros vagyok a szakmában, és rögtön kiszúrom, ha valami nem stimmel - szögezte le Takács Lajos.

Takács úr portáján és a közeli másik ingatlanán szerény becslésünk szerint több vagonnyi lom gyűlt össze, ám a hatóságok törvénysértést nem állapítottak meg. Az viszont valószínű, hogy hulladék szabálytalan elhelyezése miatt a későbbiekben környezetvédelmi bírsággal kell majd számolnia. Ennek nagyon nem örült, hiszen mint mondta, a hulladékgyűjtésből származó bevételt hitelei törlesztésére fordítja.

A színesfémlopások évekkel ezelőtt komoly gondot okoztak a Magyar Közútnak is. Leginkább az alumíniumból készült jelzőtábla volt a sláger. Szabolcs László, a helyi mérnökség vezetője azt mondta, akkoriban két-háromszáz táblát loptak el évente, tekintet nélkül arra, hol álltak és mire hívták fel a figyelmet: - Ezért a lehetőségekhez képest ütemes cserébe kezdtünk, úgy hat esztendeje már sem a tartóoszlopok, sem a táblák nem alumíniumból készülnek. Ennek ellenére egy ideig még vitték, kivágták a táblákat, ezért utólag figyelmeztető felirat is került az oszlopokra, miszerint az anyaga nem alumínium. Magyarul nem érdemes elvinni a színesfém telepre.

Majd arról beszélt Szabolcs László, hogy mára szerencsére jelentősen visszaesett a lopások száma, inkább a céltudatos felhasználás a jellemző: - Azok lopnak, akiknek szükségük van egy sávos terelőoszlopra, vagy egy negyvenes sebességkorlátozóra. Hihetetlen, de amikor Erdélyben jártam, egy útépítésen a saját tábláinkat fedeztem fel, rá is volt festve, hogy dunaújvárosi üzemmérnökség. De tyúkól elemeként, kerítésoszlopként is visszaköszönnek a KRESZ-táblák és oszlopok.

Az emberi leleményesség egyébként határtalan, egy fogantyút rácsavarozva, főzőüst fedőjeként is tökéletes szolgálatot nyújt például egy várakozni tilos tábla.

Azért még manapság is van mit ellopniuk a fémtolvajoknak. A télen - nem egy esetben - több száz, acélból készült speciális karó tűnt el az utak mellől, amelyek a hófogó rácsokat tartották. Súlyos százezrekben mért kárt okozva a társaságnak. Szintén slágertermék a csatornafedél, ahol könnyen felszedhető, viszik. Ám annak is lába kél, ami nem fém. A mérnökség vezetője nem érti mire használhatóak, de az út melletti műanyag vezetőoszlopok is igen kelendőek.

A legnagyobb gond az, hogy ha nincsen tettenérés, szinte lehetetlen elkapni a tolvajokat, ráadásul - még az esetleges feliratok ellenére is - a forgalmi technika beazonosítása is problémás.

Szinte nincsen olyan település, ahol ez a jelenség ne ütötte volna fel a fejét. Amikor Mezőfalva és Nagyvenyim között készült a csatornaberuházás, ellopták a fedlapokat. De betörtek már a település tűzoltószertárába is, ahonnan az ott tárolt, még alumíniumból készült közlekedési jelzőtáblákat lovasították meg a tettesek. Az önkormányzati ingatlanokat is rendszeresen megdézsmálták korábban.

- Próbálkoznak a törvényhozók, de amíg illegálisan egy kis darabot is átvesznek, addig nem lesz megnyugtató megoldás. Amíg bárki bármit hozhat-vihet, van fekete felvásárlás, nem lehet gátat szabni a jelenségnek - mondta Márok Csaba polgármester.

Forrás: Dunaújvárosi Hírlap

Oldalainkon sütiket használunk. A böngészés folytatásával ezt elfogadottnak tekintjük!