Elfogadva...

Vaslap program változások, javítások a kiadás óta...

Távoli segítség


Belépés

Partnerünk

Sió-Excise
Hirdetés
Jövedéki Tanácsadó és Szolgáltató Iroda

Kersés

Szavazás

Mennyi időt töltött el a papír alapú nyilvántartással naponta?
 

2013. november végi változások

Az új Fémtörvény 2013. november 25-én lépett hatályba. Ezután 2013. november 27.-én megérkezett a (443/2013.) végrehajtási rendelet is, mely – időt nem pazarolva – november 28.-án hatályba is lépett. A Vaslap programozói felkészülten várták ezt a „villámrendeletet”, és egy éjszaka alatt hozzáigazították a program legfontosabb részeit az új jogszabályhoz.

2013. november 28-án reggel minden Kedves Vaslap Felhasználó indítson el egy szokásos adatbázis szinkront, mellyel letöltődik számítógépére a Végrehajtási rendeletben napvilágot látott FAJ kód (vagy anyagféleség jellemző) adatsor, melyek használata 2013. nov. 28-tól kötelezővé válik.

A Vaslap2 programot és a fémkereskedőket érintő komolyabb változások a következők:

  • 5. § (3) bekezdés e) és f) pontja tartalmazzák a vételár nyilvántartását, illetve a beszállító és kiszállító szállítóeszköz rendszámát, annak híján megnevezését. A Záró rendelkezések (3) bekezdése alapján ezen pontok a törvény hatálybalépését követő 30. naptól (december 24.) lépnek érvénybe. Attól a naptól kezdve ezek az adatok jelentéskötelesek lesznek, így azok bekerülnek majd a napi jelentésbe is.
  • A 6 napos tárolási kötelezettség megszűnt.

    A FémVhr 3 § (2) bekezdése alapján az  1. melléklet 2.,7.,8.,10.,14.,17.,18.,20.,21.,22.,23.,24. pontja szerinti felismerésre alkalmas jellemzőkkel rendelkező fémkereskedelmi engedélyköteles anyagokat mindenki 2013. november 28-tól a Fém tv. 4 § (5) bekezdése alapján  4 napig köteles tárolni kivéve a gyártó gazdálkodó szervezeteknél gyártási hulladékként keletkező és általuk értékesített anyagokat( pl. kábelgyár )

    2014. március 1-től ezek a fémkereskedelmi engedélyköteles anyagok a Fém tv. 3 §  (7) bekezdése szerint eljárás után csak előzetes NAV engedély után vehetők át, kivéve a (6) bekezdés szerinti közszolgáltatóktól történő átvételt.
  • 18.§ (3) bekezdés szerint a vegyes fémként nyilvántartásba vett fémkereskedelmi engedélyköteles anyagot legkésőbb az átvételtől számított hatodik naptári napig tárolhatja önmagában. Ha addig nem tette meg a szétválogatást, akkor már kötelező lesz.
  • 24.§ paragrafus értelmében egy napon belül egy magánszemélytől maximum 100 ezer forint értékben, gazdasági társaság esetén pedig 500 ezer forint értékben vásárolhat fémkereskedelmi engedélyköteles anyagot. (A program a későbbi frissítésekben kapja meg a vizsgálati feltételeket, hogy figyelmeztetést küldjön a felhasználónak a korlát átlépésekor. Természetesen, ha egy partner több fémkereskedőnél is lead anyagokat, azt nem tudjuk figyelembe venni.)


A vételár nyilvántartását eddig is tartalmazta a Vaslap, illetve a letöltések menüpont alatt elérhető - a beszállító eszközök rögzítésével kibővített - program telepítő is. Mivel a járműazonosító nyilvántartásával kapcsolatos változások december 24-től lesznek kötelezőek, így addig is használhatják a programot jelenlegi formájában is.

Érthető módon, nehézkesen megy a törvény és a „villámrendelet” értelmezése az egész országban, ráadásul megyénként eltérő módon történik. Javasoljuk egyelőre a 6 napos tárolás megtartását és csak a telephely szerinti illetékességi vámszervekkel való egyeztetés után álljanak át a 4 napos tárolásra!

Amennyiben pedig az új engedély kérelemben a NAV munkatársa a program pontos, aktuális javítócsomag számát kéri, amit sok helyen „verziószámnak értelmeznek”, akkor kérjük, vegyék figyelembe azt a tényt, hogy pontosan a NAV miatt változik, lép egyre feljebb a program javítócsomag száma. Tehát az elkövetkező hetekben, hónapokban igen sok frissítés fog napvilágot látni, egyre magasabb számokkal. Ha egy aktuális javítócsomag számot is belevesznek az engedélybe, akkor hetente újabb és újabb engedélymódosításokra lesz szükség az összes telephelyen (300 helyen az országban), és ez azt is jelenti, hogy minden egyes telephelyre ki kell vonuljanak a NAV munkatársai a program ellenőrzésére heti rendszerességgel. A megoldást abban látjuk, hogy az engedélyekben az aktuális verziószám mellett, az „illetve annál magasabb javítócsomag számú program” kifejezések használatával vegyék elejét a végeláthatatlan engedélyezési eljárásnak.

Oldalainkon sütiket használunk. A böngészés folytatásával ezt elfogadottnak tekintjük!