Elfogadva...

Vaslap program változások, javítások a kiadás óta...

Távoli segítség


Belépés

Partnerünk

Sió-Excise
Hirdetés
Jövedéki Tanácsadó és Szolgáltató Iroda

Kersés

Szavazás

Mennyi időt töltött el a papír alapú nyilvántartással naponta?
 

Szinkronizációs probléma


Tisztelt Ügyfeleink!


Tárhelyszolgáltatónk - a 3in1 Hosting Kft. - 2020.07.14-ről 2020.07.15-re éjszaka frissítéseket hajtott végre az adatbázis-szerverein, aminek hatására a Vaslap 2 szoftverünk Szinkronizáció moduljában problémák keletkeztek.


A felmerült problémák javítását megkezdtük és a lehetőségekhez mérten, igyekszünk mihamarabb elhárítani azokat.


A Szinkronizációs modul hibája, az egy számítógépet használó Partnereink napi működését nem befolyásolja.


A több számítógépet használó Partnereink esetében az anyagmozgások könyvelését kérjük a megszokott módon tegyék, a Szinkronizációs modul javítása után lehetőség lesz a különböző számítógépen lévő anyagmozgások összeszinkronizálására.



A kellemetlenségért, illetve a probléma javításáig szíves elnézésüket, türelmüket kérjük!


NAV Online számla adatszolgáltatás a Vaslap 2 programban


Tisztelt Ügyfeleink!


2018. július 1-jétől a számlázó programoknak jelentési kötelezettségük van a NAV felé, ezért módosítanunk kellett a Vaslap 2 program számlázó modulját.

A változások törvényi hátteréről, illetve a NAV által üzemeltetett informatikai rendszerekről a https://onlineszamla.nav.gov.hu/ linken olvashat bővebben.


Bővebben...

Vaslap 2 program és a GDPR


Kedves Ügyfeleink!


Az Európai Parlament és Tanács (EU) 2016/679 rendelete (2016. április 27.) a természetes személyeknek a személyes adatok kezelése tekintetében történő védelméről és az ilyen adatok szabad áramlásáról, valamint a 95/46/EK rendelet (általános adatvédelmi rendelet) hatályon kívül helyezése miatt a Vaslap program lehetőséget ad a magánszemélyek adatainak védelmére.


A Vaslap program használatára jogosult személyek beállíthatják, hogy a rendszer milyen visszamenőleges időszakra tárolja a magánszemélyek adatait az adatbázisban. Az (EU) 2016/679 rendelet kizárólag a magánszemélyek adatbiztonságát szolgálja, a gazdasági szervezetek adatival kapcsolatban nem rendelkezik. Ezért a Vaslap programban csak a magánszemélyek adattárolásának időtartamát állíthatjuk be.


A magyar Számviteli törvény és a Fémtörvény hosszabb időt követel meg az adattárolásra, ezért csak azokat a magánszemélyeket törölhetjük az adatbázisból, akikkel nem kerültünk bizonylati kapcsolatba!


A Vaslap 2 programhoz készült 0.8.4-es javítócsomag - mely a lentebb részletezett kiegészítéseket tartalmazza - valamint a Nomel Hungary Kft. és a Lemonnut Bt. Adatvédelmi szabályzata a Letöltések menüpontban érhető el.


Bővebben...

A 2017. december 29-ei ÁNYK frissítés


Kedves Ügyfeleink!


Először is szeretnénk Önöknek sikerekben gazdag, boldog új évet kívánni!

Ahogy az ilyenkor lenni szokott, az idei év sem indul feladatmentesen.

Az év végén kiadott ÁNYK frissítés óta több ügyfelünk jelezte, hogy nem sikerül a napi jelentés elküldése, illetve valamilyen rejtélyes oknál fogva a NAV_F02 és NAV_F03 nyomtatvány eltűnt a NAV oldlán lévő nyomtatványok listájából.

A NAV információs vonalán elért ügyintéző elmondása szerint Ők a belső rendszerükben látják a nyomtatványt a listában, ám a publikusan, mindenki számára elérhető listában továbbra sem találjuk. Érdekes módon a kereső mezőbe beírva az "F02" nyomtatvány nevet, a kereső megtalálja.

A találat a NAV_F02, napi jelentés nyomtatvány esetében a v1.9 verzióra, illetve a NAV_F03, havi jelentés nyomtatvány esetében a v1.2 verzióra mutat, amely nyomtatványokat eddig is használtak, így arra következtetünk, hogy a nyomtatványban változás nincs.

Az ÁNYK keretprogram verziófrissítésével kapcsolatban ezen a linken található további információ.

Kérjük kedves Ügyfeleinket, hogy a jelentések elküldése előtt frissítsék az ÁNYK keretrendszert.

A frissítéssel kapcsolatban technikai segítséget a NAV illetékes munkatársaitól kérhetnek.


Új fémkereskedelmi NAV nyomtatványok 2018_01_01-től


Az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló 2015. évi CCXXII. törvény (a továbbiakban: Eügyintézési tv.) 9. § alapján az ügyfélként eljáró gazdálkodó szervezetek – így a fémkereskedők is – 2018. január 01-jével elektronikus ügyintézésre kötelesek.


A nyomtatványok beküldéshez EGYKE regisztráció szükséges, amelyről a NAV honlapján vagy a letöltött ANYK nyomtatvány súgójából tudnak tájékozódni.


Az Új nyomtatványok:


NAV_F06 nyomtatvány - Egyéb fémkereskedelmi szakterületi bejelentések, kérelmek


NAV_F07 nyomtatvány - Jogorvoslati kérelem fémkereskedelmi ügyben


NAV_F08 nyomtatvány - Fémkereskedelmi engedélyköteles anyag vételárával kapcsolatos írásbeli nyilatkozattétel



Bővebben...

Üzemzavar az Ügyfélkapun


Tisztelt Ügyfeleink!


Ahogy azt a nav.gov.hu oldalán is írják, 2017.02.20. 09:13 óta az Ügyfélkapu működésében üzemzavar keletkezett, ezért problémák léphetnek fel az adatszolgáltatás során.
Kérjük, amennyiben a napi, illetve havi adatszolgáltatási kötelezettségének nem tud eleget tenni, mert az ÁNYK a küldés során hibát jelez, azt ne felénk, hanem a területileg illetékes NAV hivatala felé jelezze!


Kollégáink nem tudnak segíteni az ilyen jellegű hibákkal kapcsolatban!


Megértésüket köszönjük!


ÁNYK nyomtatványok változásai 2017.01.03-tól


A NAV megkezdte a VPID számok kivezetését, mely kihatással van a NAV_F02, valamint a NAV_F03 jelű nyomtatványokra is.

Az első frissítést 2017. január 1-jén tették közzé 1.7 verziószámmal a NAV_F02 és 1.2 verziószámmal a NAV_F03 jelű, melyet a NAV_F02 esetében 2017. január 3-án követett az újabb (1.8-as) frissítés. A frissítéssel változtak a napi és havi jelentésben kötelezően kitöltendő mezők, melyek közül legfontosabb a VPID szám.

A jelenlegi NAV_F02, 1.8-as verziószámmal ellátott nyomtatvány hibát jelez, amennyiben kitöltésre kerül a VPID mező, határon átnyúló tevékenység nélkül. A határon átnyúló tevékenység pontos meghatározását a 443/2013.(XI.27.) Kormányrendelet írja le.


Az ÁNYK NAV_F02 és NAV_F03 nyomtatványok változásai miatt a Vaslap 2 programhoz javítócsomagot teszünk közzé 2017. január 4-én a délelőtti órákban. A javítócsomag közzétételéig a jelentés elküldése előtt a VPID számot a nyomtatvány fő lapján törölni kell!


Módosítás: 2017.01.04. 10:45

A javítócsomaggal ellátott telepítő elérhető a Letöltések menüpontban.


Hiba a NAV_F02 nyomtatványok küldése során


Elvileg helyre állt a nyomtatványok fogadását végző rendszer. A NAV weboldaláról is lekerült az üzemszünetre figyelmeztető információs csík.

(Szerk.: 2016.12.16. 15:53)


2016.12.16-án több partnerünk "Napi jelentés küldési hiba" megkeresésére az alábbi tájékoztatást tudjuk adni, melyet a NAV központi weboldaláról idézünk:

A Kormányzati Portál és az Ügyfélkapu technikai okok miatt nem elérhető. Ezen időszak alatt a Kormányzati Portál, valamint az Ügyfélkapu alá tartozó honlapok és szolgáltatások nem érhetőek el. Az EKÁER-ben elsődleges hozzáféréssel regisztrált felhasználók nem tudnak bejelentéseket tenni. Az üzletmenet folytonosság – szükség esetén – úgy biztosítható, ha az érintett felhasználók tekintetében másodlagos felhasználók létrehozásáról gondoskodnak.

Forrás: nav.gov.hu

Fémkereskedelmi Napi Jelentések Elutasítása

2016. január 1-el a Vám- és Pénzügyőri Igazgatóságokat összevonták az Adóigazgatóságokkal. Ez egységes folyószámla vezetési és jogosultság kezelési rendszer változásaival jár. A jogosultság kezelések változása miatt nem kell új regisztrációt kérni a Adó és Vámigazgatóságoknál hanem átforgatja az informatikai központ a jogosultságokat.


A 2016.01.05-i tesztüzem után problémák merültek fel a jogosultságok átforgatása során ezért előfordulhat hogy a napi jelentésre elutasító üzenetet kapott vissza a gazdálkodó.

 

A hibák kijavításán dolgozik a NAV informatika. A hibaüzenetek oka lehet még az ANYK frissítésének hiánya, ezért az ANYK keretrendszert és a  NAV F02-es nyomtatványt mindenki frissítse. Hibaüzenetekkel kapcsolatban az Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. emailban is kérhetnek felvilágosítást a NAV Informatikától.

 

Budapest és Pest megye fémkereskedelmi ellenőrzése különvált. A Budapesti székhelyű gazdálkodók fémkereskedelmi ügyeit továbbra is a 1064 Budapest Rózsa utca 89-ben intézhetik (Tel.: 06 1 / 472-6600), a Pest megyei gazdálkodók fémkereskedelmi ügyeit a 1115 Budapest, Bartók Béla út 156. (Tel.: 06 1 / 550-1400) szám alatt intézhetik.


Fülöp Attila

SIOEXCISE KFT

http://sioexcise.hu

ügyvezető

06 70 / 676-56-50

Változások 2016. január 1-jétől


2016. január 1-jétől több változás is életbe lép, melyek közül kettőt szeretnénk kiemelni.


  • Az egyik fontosabb változás, ami a Vaslap 2 program felhasználóit is érinti, a számlázóprogramokkal kapcsolatos új előírás, mely szerint a számlázóprogramnak tartalmaznia kell egy "Adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás" funkciót.
    Ezt a funkciót a 0.7.5. számú javítócsomag tartalmazza és a funkciót a Napló menüpontban találják.
    Az jogszabály alapján ennek a funkciónak az a feladata, hogy egy Adóhatósági ellenőrzés során, sorszámtartomány, illetve dátum intervallum alapján egy meghatározott felépítésű állományt generáljon a program, amit az Adóhatóság olvasni, feldolgozni, elemezni tud.

  • Másik fontos változás, hogy a magánszemélyek után fizetendő SZJA 4%-ról 3,75%-ra változik, amit a Törzsadatok menüpontban lévő Adónemek (szja) menüpontban tudnak módosítani.
    A megnyíló ablakban mindössze annyi a teendő, hogy a táblázatban lévő Szja sorban, az "Adó jele (szöveg)" mezőt 3,75%-ra javítani, valamint a  következő oszlopban lévő "Szorzószám" értékét 0,04-ről 0,0375-re kell módosítani.


Megkaptuk a NAV Központi Hivatal Rendészeti Főosztály állásfoglalását


A NAV-nál bevezetésre kerülő FER (Fémkereskedelmi Ellenőrző Rendszer) egyik feladata, hogy az NAV_F02-es nyomtatványon beküldött napi anyagmozgások súlyát összevesse a NAV_F03-as havi jelentésben szereplő mennyiségekkel.

Az utóbbi időben megszaporodtak azok a visszajelzések, miszerint a NAV illetékes hatóságai visszautasították egyes fémkereskedők havi adatszolgáltatását azzal az indokkal, hogy az abban szereplő súlyok nem egyeznek a napi jelentésben szereplő súlyok összegével.

Ennek több oka is lehet, melyek közül mi a Vaslap 2 program által számított anyagmozgásokat vizsgáltuk meg, illetve ezzel kapcsolatban kértünk állásfoglalást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Központi Hivatala, Rendészeti Főosztályától. Az állásfoglalás szerint a Vaslap 2 program 0.7.3-as javítócsomagjától a sztornózott tételek, amennyiben azok az erre a célra elérhető programfunkcióval kerültek javításra, nem kerülnek feltüntetésre az ÁNYK NAV_F03-as havi összesítő jelentés nyomtatványnak átadott adatokban. A NAV KH Rendészeti Főosztály által, a fentiekkel kapcsolatban megküldött állásfoglalások az alábbi linkekre kattintva olvashatóak.

A Windows 10 operációs rendszer nem engedi települni az ÁNYK-t


Felhasználóink visszajelzései alapján további problémák merültek fel a Windows 10 friss telepítést használók körében.

A probléma az ÁNYK telepítésénél jelentkezik. Az ÁNYK program telepítőjét a készítők JAVA alapúra írták, ezért annak futtatása a keretrendszeren keresztül történik. Így a telepítőnek nincs lehetőség rendszergazda jogosultságot adni. Emiatt a jog miatt a telepítő nem tudja az alapértelmezett könyvtárba telepíteni az ÁNYK programot, mert oda nem rendelkezik írási joggal. (Alapértelmezésként az ÁNYK program a C:\Program Files (x86)\abevjava könyvtárba települne.)

Az alábbi lépések követésével ez a probléma, valamint a Vaslap2 program és az ÁNYK közötti kommunikáció is orvosolható.


Bővebben...

Eltérő dátumkezelés a telepített Windows 10 operációs rendszerek alatt


Tisztelt Ügyfeleink!


A közelmúltban a Microsoft kiadta a legújabb operációs rendszerét, amely a Windows 10 nevet kapta és a korábban megvásárolt Windows 7, Windows 8, illetve Windows 8.1 operációs rendszerekről ingyenes frissítési lehetőséget biztosított a legújabb rendszerre történő áttérésre.

Ezzel egy időben megjelentek az üzletekben azok az eszközök, amik már eredetileg is Windows 10 operációs rendszert használnak, valamint a vásárolható termékek között is megjelent maga a Windows 10 operációs rendszer.

Ügyfeleink visszajelzése, illetve személyes tapasztalataink alapján, a korábban más operációs rendszert használó felhasználók esetében a Vaslap2 program a Windows 10-re történő frissítés után is probléma nélkül működött, ám kaptunk néhány olyan telefonhívást, ami arról tájékoztatott minket, hogy a frissen telepített Windows 10 esetében bizonyos funkciók nem működnek megfelelően.

Valamennyi ilyen esetben a „Listák, készlet” illetve az „Anyagmozgás napló” modulban kaptak Ügyfeleink az alábbi képen látható „Hiba a lekérdezés közben: Típuseltérési hiba a feltételkifejezésben” hibaüzenetet kapták és nem tudták lekérdezni sem az aktuális készletet, sem az anyagmozgási naplót (a program működéséből eredően valószínű, hogy egyéb lekérdezések sem tudtak lefutni, amiben dátumra vonatkozó feltételek voltak.)



Bővebben...

Problémák az ÁNYK-t futtató Java 1.8.0_60-as Java verzióval

Tisztelt Ügyfeleink!

 

Az ÁNYK nyomtatványkitöltő program napi jelentés sikertelen elküldésével kapcsolatos megszaporodott megkeresésük miatt, 2015. augusztus 26-án megkerestük a NAV telefonos, technikai ügyfélszolgálatát ahol Köves Tibor Úr fogadta hívásunkat.

A telefonban elmondott hibajelenségre, mely a nyomtatványok beküldése során lép fel „mohu hiba” hibaüzenet adva, azt a tájékoztatást kaptuk, hogy az ÁNYK által beküldött nyomtatványt fogadó kormányzati rendszer, néha nem tudja feldolgozni azokat a nyomtatványokat, amiket az ÁNYK futtatásához szükséges Java futtatókörnyezet 1.8.0_60 számmal ellátott verziójában állítanak elő.

Köves Tibor Úr arról tájékoztatta cégünket, hogy az illetékes szakemberek el fogják hárítani a problémát, de a hiba javításáig ilyen esetben a magyarorszag.hu oldalon tudják beküldeni a nyomtatványt.

Erre több lehetőség is van:

  • A magyarorszag.hu oldalon bejelentkezve a „Dokumentumfeltöltés” lehetőséget kiválasztva van mód a korábban beküldésre megjelölt fájl feltöltésére, illetve
  • Az ÁNYK program felső menüsora alatt lévő ikonok közül a kis kék kulcsocskára kattintva, az alapértelmezett böngésző rögtön a megfelelő helyre navigál

 

Kérjük tisztelt Ügyfeleinket, hogy a fentebb részletezett probléma esetén próbálják a nyomtatvány beküldését a magyarorszag.hu oldalon keresztül megtenni.

Amennyiben a fenti lehetőségek ellenére sem sikerül beküldeni a nyomtatvány és kollégáinkhoz fordulnak segítségért, kérjük szíveskedjenek türelemmel lenni, a megnövekedett megkeresések miatti várakozás alatt.

2015 októberétől csak az új Java környezeten fut az ÁNYK

A NAV által fejlesztett ÁNYK (Általános Nyomtatványkitöltő) program futtatásához szükséges Java Run Time környezet 1.7-es verziójának támogatását 2015. április 30-án az Oracle – a futtatókörnyezet fejlesztője – megszüntette.


Az ÁNYK program további megfelelő működése érdekében – technikai és biztonsági követelmények miatt – minden felhasználónak frissítenie kell a JRE új, 1.8-as verziójára. A 2015. szeptember 30-át követően kiadott, új ÁNYK verziók már nem lesznek használhatóak a régi futtatókörnyezettel.


Azok a felhasználók, akik jelenleg is Java 1.8-as verziót használnak, semmilyen teendőjük nincs.


Tekintettel arra, hogy a Windows 2000 operációs rendszerek az új, 1.8-as Java futtató környezetet nem támogatják, így 2015. október 1. után az ÁNYK támogatott operációs rendszereinek listájáról a Windows 2000 kikerül.

További információt ide kattintva találnak, valamint egyéb információk érhetőek el a NAV honlapján.

Újabb üzemszünet a nyomtatványok fogadásában

Tisztelt Ügyfeleink!


Több bejelentést kaptunk a mai nap folyamán, hogy nem sikerült beküldeni a NAV_F02-es (napi jelentés) nyomtatványt a korábban v2.64-es verzióra frissített ÁNYK nyomtatványkitöltő alkalmazással sem.

Egyenlőre nem tudjuk mi lehet a probléma, de szeretnénk mindenkit tájékoztatni, hogy a hiba nem a Vaslap 2 programban van, hanem a nyomtatványt küldő ÁNYK programban, vagy a nyomtatványt fogadó központi szervernél lehet.

Kérjük Önöket, hogy kísérjék figyelemmel a NAV honlapját, illetve a hiba további fennállása esetén jelezzék a problémát az illetékes hivatalnak!

Kötelező ÁNYK frissítés


Tájékoztatás a NAV honlapjáról:

Tájékoztatjuk tisztelt ügyfeleinket, hogy a www.magyarorszag.hu titkosítási tanúsítványának (HTTPS) cseréje miatt, 2015. január 23-tól, az Általános Nyomtatványkitöltő program (ÁNYK) „Nyomtatvány közvetlen beküldése Ügyfélkapun keresztül” és a „NAV törzsadat szinkronizálása” funkciói kizárólag az ÁNYK v2.64.0, vagy magasabb verziójával működnek. Kérjük, hogy frissítsék az ÁNYK programot a legújabb verzióra.

A legfrissebb ÁNYK keretprogram letölthető erről a linkről.

EKÁER kiegészítés a Vaslap programban

Először is szeretnénk minden kedves Partnerünknek sikerekben gazdag, boldog új esztendőt kívánni!

Mint azt szinte mindenhol olvasni, hallani lehet, 2015. január 1-jétől ismét több jogi változás, módosítás lépett életbe, melyek közül a határidők tekintetében az egyik legfontosabb az EKÁER (azaz Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer).


ekaerEgy felmérést készítünk a Vaslap 2. program EKÁER modullal történő kiegészítésével kapcsolatosan. Mivel egy igen szűk elkészítési határidővel, komoly munkaidővel és fejlesztési költséggel kell számolnunk, tudni szeretnénk, hogy Önnek, illetve cégének szüksége van-e a Vaslap program EKÁER moduljára, amely automatikusan kitölti és elektronikusan elküldi a szállításhoz szükséges adatokat a NAV részére (az bizonylatok nyomtatása után).


Kérjük, hogy jelezze ezt egy egyszerű email formájában nekünk az cége nevét feltüntetve az Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mail címre! (Az email elég ha a cégnevet tartalmazza, ha szüksége van a Vaslap-EKÁER kiegészítésre.)


Köszönettel,

Vaslap Adminisztráció


Szükség van-e a Vaslap programban EKÁER kiegészítésre?

Igen, szükségem van a Vaslap program EKÁER kiegészítésére. - 41.1%
Bizonytalan vagyok a kérdésben, de kérném, ha muszáj lesz használni. - 37%
Szerintem a törvény nem kötelez erre engem. - 6.8%
Nincs szükségem a Vaslap EKÁER kiegészítésére. - 15.1%

"Szavazatok száma": 73
"The voting for this poll has ended" "on": 06 febr. 2016 - 10:57

JAVA keretrendszer frissítése

A közelmúltban rengeteg megkeresést kaptunk, hogy a JAVA keretrendszer frissítése után az ÁNYK nem nyílik meg a Vaslap 2 program napi, illetve havi jelentésének legenerálása után.


Ezzel a problémával kapcsolatban egyenlőre csak javaslatokkal, ötletekkel tudjuk segíteni felhasználóinkat, mert sem a JAVA keretrendszer, sem az ÁNYK nyomtatvány kitöltő program nem a mi fejlesztésünk. Utóbbi, az ÁNYK nyomtatvány kitöltő program a NAV által JAVA alapokra készített alkalmazása. A Vaslap 2 program csak a napközben felvitt adatok alapján készít egy adatcsomagot, melyet megpróbál átadni az ÁNYK-ban lévő nyomtatványnak a NAV által leírt fejlesztői instrukciók alapján.


Az ÁNYK futtatásának feltétele a JAVA keretrendszer, mint ahogy a Vaslap 2 program futtatásának feltétele a Windows operációs rendszer.

A JAVA keretrendszer telepítésekor és frissítésekor különös figyelmet kell fordítani a megfelelő típus kiválasztására, mert külön telepíthető az operációs rendszernek megfelelő 32 bites, illetve 64 bites verzió.


Sajnos mivel nem látunk bele az ÁNYK belső dolgaiba, így nem tudjuk megmondani, hogy 32 bit-es vagy 64 bit-es JAVA keretrendszerrel kell rendelkezni az ÁNYK stabil működtetéséhez. A NAV állítása szerint az ÁNYK mindkét keretrendszer típust támogatja, de erről, az eddigi tapasztalatok alapján mi eltérően vélekedünk.


Amennyiben Ön is hasonló problémával küzd, először próbálja meg a NAV által közzétett telepítési leírás lépéseit követni.


Ha fenti linken található útmutató nem segít, akkor a telepített alkalmazások teljes eltávolítása után (ÁNYK és JAVA keretrendszer) próbálja meg az ellenkező típusú keretrendszert telepíteni, majd ezt követően az ÁNYK újratelepítését.


Ha ez sem segít és van rá lehetőség, akkor a korábbi, működőképes JAVA keretrendszerrel próbálják meg az ÁNYK-t működésre bírni.


Ha az ÁNYK önmagában elindul, csak a Vaslap 2 program által meghívott ÁNYK importáló komponens nem hajlandó elindítani az ÁNYK-t, akkor a kézi indítás után a “Szerviz” menü “Egyedi importálás” lehetőséggel van módunk a Vaslap 2 program által a jelentéshez generált fájlt az ÁNYK programba betölteni.

Ezt a fájlt a Vaslap 2 program minden esetben elkészíti, amikor a NAV-VP adatszolgáltatás modulban az Adatok exportálása gombra kattintunk. A legenerált állományt a Vaslap 2 program mappájában találjuk meg, mely - az operációs rendszerünktől függően – általában 32 bites Windows esetében C:\Program Files\Vaslap\Imp\ , 64 bites Windows esetében pedig a C:\Program Files (x86)\Vaslap\Imp\. Ebben a mappában a fémkereskedelmi engedély számával elnevezett, .imp kiterjesztésű állományt lehet a fent leírt módon az ÁNYK programba betölteni.


Sajnos erőforrásaink és létszámunk miatt, csak korlátozottan tudunk segíteni, az ilyen – nem a Vaslap 2 program működéséből eredő – problémákkal kapcsolatban, ezért kérjük, hogy csak végső esetben keressék ezzel kollégánkat.

Megértésüket köszönjük!

Számlázóprogramok bejelentése a NAV felé

A számlázóprogramokkal kapcsolatban korábban ismertetett változások miatt hamarosan aktuálissá válik a NAV felé küldendő bejelentés.

A bejelentést az adóhatóság felé szokásos módon, elektronikus formában kell megtenni az ÁNYK nevű nyomtatványkitöltő program segítségével. A bejelentéshez szükséges adatlapot - melyet a http://www.nav.gov.hu/nav/letoltesek/nyomtatvanykitolto_programok címről lehet majd letölteni - a NAV csak október 1. után teszi letölthetővé! 


A bejelentéshez szükséges adatokat megtalálja a Szoftverhasználati szerződésben, de a könnyebb kitöltés érdekében lejjebb is megtalálja:


  • Számlázó program neve: Vaslap
  • Számlázó program azonosítója: HU22730877211VASL2
  • Fő verziószám: 2.
  • Fejlesztő neve:Nomel Hungary Kft.
  • Fejlesztő adószáma: 22730877-2-11
  • Értékesítő neve: Lemonnut Bt. vagy Nomel Hungary Kft.
  • Értékesítő adószáma: 21055706-3-11 vagy 22730877-2-11
  • Program beszerzésének (vásárlásának) dátuma: A programvásárlásról szóló számla kelte
  • Programhasználat kezdetének dátuma: Az a dátum, amióta a Vaslap 2 programot használja

szamla


Változtak a számlázás szabályai!

2014. július 1-től hatályba lépett az új, számla és a nyugta adóigazgatási azonosításáról, valamint az elektronikus formában megőrzött számlák adóhatósági ellenőrzéséről szóló, 23/2014. (VI.30.) NGM rendelet. Az új rendelet egyes elemeit csak 2014. október 1-től, illetve 2015. július 1-től kell alkalmazni, a korábbi 24/1995 (XI.22.) PM-rendelet hatályát veszti.

Partnereink számára legfontosabb változás, hogy 2014. október 1-től a vállalkozásoknak be kell jelenteniük az adóhatóság felé a számla kibocsátásához alkalmazott számlázási programjukat. Fontos megjegyezni, hogy ez a bejelentési kötelezettség kiterjed az online számlázási rendszerekre is!


A bejelentést egy erre a célra rendszeresített nyomtatványon kell megtenni az alábbi adattartalommal:


  • a) A számlázóprogram neve, azonosítója
  • b) A program fejlesztőjének neve és adószáma
  • c) A program értékesítőjének, rendelkezésre bocsátójának neve, adószáma
  • d) A beszerzés, vagy használat megkezdésének dátuma


Új programvásárlás, vagy használat esetén az adóalanynak 30 nap áll rendelkezésére, hogy a bejelentést megtegye az illetékes adóhatóság felé.

Szintén jelentésköteles a számlázóprogram használatának megszűntetése is, melyet a program adataival és a használat megszüntetésének időpontjával kell bejelenteni.


Az első bejelentési kötelezettségre a jogalkotó 2014. november 15-ei határidőt szabott meg, ami azt jelenti, hogy a jogszabály bevezetésére való tekintettel a 30 napos határidőn felül, további 15 napot biztosít az adózó számára.


A számlázási programhoz a fejlesztőknek továbbra is dokumentációt kell készíteniük, amelyet a felhasználók rendelkezésére kell bocsátaniuk. A számlázási program nem rendelkezhet olyan funkciókkal, amelyek nem szerepelnek a program dokumentációjában. Ez azt is jelenti, hogy amennyiben a program funkciói megváltoznak, akkor a dokumentációt is frissíteni kell. A felhasználónak a program dokumentációját meg kell őriznie, méghozzá az ezen számlázóprogrammal kibocsátott számlákban áthárított adó megállapításához való jog elévüléséig. Ez vonatkozik a program valamennyi kiegészítésére, illetve módosítására is. Az adóalany ennek a megőrzési kötelezettségének elektronikusan is eleget tehet.

További cikkeink...

Oldalainkon sütiket használunk. A böngészés folytatásával ezt elfogadottnak tekintjük!