Elfogadva...

Vaslap program változások, javítások a kiadás óta...

Távoli segítség


Belépés

Partnerünk

Sió-Excise
Hirdetés
Jövedéki Tanácsadó és Szolgáltató Iroda

Kersés

Szavazás

Mennyi időt töltött el a papír alapú nyilvántartással naponta?
 

Tevékenységi biztosítékkal kapcsolatos változások


Tisztelt Ügyfeleink, Látogatóink!


Az új Fémtörvénnyel jelentős változás lépett életbe a tevékenységi biztosíték összegének megállapításánál. Lesznek olyan kereskedők akiknek nőni fog, de olyanok is lesznek akiknél csökkenthető a kaució összege.

A csökkentést kérelmezni kell, a NAV csak kérelemre hajtja végre. Annak érdekében, hogy a változás minél kedvezőbben érintse, esetleg csökkentse a biztosítékát tanácsadással, segítség nyújtással állunk szíves rendelkezésére. A tevékenységi biztosítékot érintő kérdéseivel hívja a +36-30/833 79 33 számot.

NAV F02 - napi jelentés - első hibái

Ahogy előző cikkeinkben előre vetítettük - pedig jós tehetségünk sincs – mostantól következik a F02 hibái miatti programmódosítás sorozat...


Sajnos a NAV hibásan adta ki 2013. december 25-én a NAV_F02-es nyomtatványt. (Vagy a nyomtatvány, vagy a leírása hibás, de tény, hogy a kettő eltér egymástól.) Az elsőnek feltárt hiba a járműazonosító kitöltésénél található. A nyomtatvány mást követel, mint amit ír. Szó szerint idézzük az F02 leírását:

Szállítóeszköz azonosítója: Az eladó által leadott fémkereskedelmi engedélyköteles anyag szállítására hasznát eszköz azonosítója (Pl.: gépjármű esetén a rendszám, vasúti szállítás esetén vasúti kocsi szám). Hatósági jelzéssel nem rendelkező szállítójármű esetén nem kell kitölteni.”

Az utolsó mondat sajnos nem állja meg a helyét, ezért a Vaslap programot módosítottuk, hogy az azonosítóval nem rendelkező (pl. talicska, bicikli) járművek esetében egy karaktert illesszen be a „szállítóeszköz” mezőbe, és így az ÁNYK nem jelez hibát. A letölthető 0.4.7-es javítócsomag, illetve a program használata közben automatikusan felajánlott 0.4.7-es javítócsomag tartalmazza ezt a módosítást.


(Ki kívánkozik belőlünk, hogy „megköszönjük” a hatóságnak, hogy Karácsony napján kiadta az új Fémkereskedelmi napi jelentéssel kapcsolatos elektronikus nyomtatványt! Nagyon szívesen megszakítottuk a kapcsolatot családunkkal, hogy dec. 27-ére az „új F02-höz igazított” programot tehessünk közzé országosan. „Külön elismerésünk”, hogy minden előzetes információ nélkül tették meg ezt a lépést, úgy, hogy véletlenül se tudjunk Karácsony előtt nekiállni a feladatnak!)

Nyomtatványok változása 2013. december 25-től


A NAV felé az eddigi VPOP_F02-es nyomtatvány helyett december 25-től a NAV_F02-es nyomtatványon van lehetőség a napi jelentés leadására. Ahogy a nyomtatvány nevéből és verziószámából kiderül, ez egy új nyomtatvány, amit az ÁNYK nem tud önállóan frissíteni az előző VPOP_F02-es nyomtatványról, ezért kérünk mindenkit, hogy telepítse a lentebb található linkről.


Az új nyomtatvány C lapján helyet kapott a vételár jelentésére szolgáló mező, melyet természetes személy esetén kell kitölteni. Bekerült a nyomtatványba a NAV visszaigazolás száma, mellyel az érzékeny FAJ kóddal rendelkező anyagok vehetőek majd át. A nyomtatvány mindkét lapjára, C és D, egyaránt felkerült a szállítóeszköz azonosító rögzítésére szolgáló mező, amit a kitöltési útmutató szerint csak a hatósági jelzéssel rendelkező szállítójármű esetén töltendő ki. Szintén mindkét lapra felkerült egy olyan mező, ami feltehetően az eltérő külföldi adószámok ellenőrzésen való átengedésére szolgál.


Szintén új nyomtatványon kell a havi jelentést leadni 2013. december 25-től, melyre a NAV által kiadott NAV_F03-as nyomtatvány szolgál. Mivel ez a nyomtatvány szintén új, így ezt is telepítse mindenki a lentebbi linkről. Ebben a nyomtatványban egyelőre lényegi változást nem találtunk. Valószínű, hogy csupán az egységesség miatt kapott új nyomtatványt a havi jelentés.



2013-as Fémtörvény hatályba lépése miatti változások időrendben


  • 2013. november 25-től lépett hatályba a fémkereskedelemről szóló 2013. évi CXL. törvény néhány, a záró rendelkezésekben (15. §) meghatározott kivétellel.

  • 2013. november 28. napjától hatályos a törvény végrehajtásáról szóló 443/2013. (XI. 27.) Korm. rendelet, kivéve annak 25. §-a.

  • 2013. december 25-től a 2013. évi CXL. törvény 5. § (3) bekezdés e) és f) pontja alapján a nyilvántartásban a természetes személy eladó esetén rögzíteni kell a vételárat („e” pont), illetve az engedélyköteles anyagokat be- és kiszállító szállítóeszköz rendszámát, vasúti vagon számát, hajóazonosító számát vagy egyéb szállítóeszköz megnevezését is rögzíteni kell („f” pont).

  • 2014. január 01-től lép hatályba a 443/2013. (XI.27.) Korm. rendelet 25. §-a, mely a fémkereskedelmi hatóság valamint a rendőrségi szerv együttműködését szabályozza.

  • 2014. február 01-ig módosítási kérelmet kell benyújtani a NAV illetékes Igazgatóságához (F01-es nyomtatványon), melyhez csatolni szükséges az érvényes környezetvédelmi hatóság által kiadott engedélyt, illetve igazolni kell, hogy a pénzügyi mérleg könyvvizsgáló által hitelesítve lett (kivéve egyéni vállalkozó).

  • 2014. május 28-ig kell, kérelem formájában intézkedni a biztosíték kiegészítése, vagy alacsonyabb összegben történő megállapításával kapcsolatban.


Minden kedves Partnerünknek azt javasoljuk, hogy kísérje figyelemmel a NAV honlapján közzétett híreket, felhívásokat, valamint a VÁM hivatalok eltérő jogszabály-értelmezése miatt egyeztessen a területileg illetékes VÁM szervekkel.

Az új Fémtörvény által kiváltott bizonytalanságok

2013. november 25.-ével hatályba lépett az új fémkereskedelmi szabályozás, mely a végrehajtási rendelet hiányában nem minden pontjában volt teljes egészében értelmezhető. Sajnálatos módon a 27.-én a Magyar Közlönyben megjelenő, illetve másnap hatályba lépő végrehajtási rendelet sem javított a helyzeten, mert bár többé-kevésbé „betömte a lyukakat”, mégis rengeteg kérdést hagyott maga után, melyekre azóta sem kaptunk konkrét választ.

Bővebben...

Új Anyagféleség Jellemzők az F02 napi jelentésben

A 443/2013. rendelet hatályba lépése után a NAV – meglepő módon – igen gyorsan hozzáigazította az F02-es napi jelentéshez a rendeletben megkövetelt „Anyagféleség jellemzőket”.

A 2013. november 29-étől letölthető VPOP_F02-es, 1.8-as verziószámú ÁNYK nyomtatvány a következő weboldalon érhető el: http://nav.gov.hu/nav/letoltesek/nyomtatvanykitolto_programok/nyomtatvanykitolto_programok_vam/vpop_f02.html 


A régi – F02 1.7 – nyomtatványon leadott napi jelentéseket nem fogadják el, ezért mindenkinek frissítenie kell az elektronikus nyomtatványt is, és a Vaslap programot is. (Amennyien az Ön Vaslap programja még nem frissült le a 2.0.4.3-as javítócsomaggal, akkor a frissítést manuálisan is megteheti a Letöltések menüpont alatt található telepítő segítségével.)


(A járműazonosító és a természetes személyeknek adott vételár még nem szerepel ezen az F02-es nyomtatványon.)

Az Anyagféleség jellemzők használata az átmeneti időszakban


(„Átmeneti időszaknak” a 443/2013-as végrehajtási rendelet hatálybalépése és a NAV ÁNYK NAV_F02 napi jelentés javítása közti időt nevezzük.)


Az új Fémtörvény végrehajtásáról szóló rendelet hatályba lépése miatt kiadott Vaslap programfrissítés úgy került megírásra, hogy a 2013-ban használatos napi jelentésbe a megfelelő, aktuális FAJ kódokat emelje át.


Amíg a NAV nem teszi elérhetővé és kötelezővé az új típusú nyomtatványokat, addig a program a jelenlegi nyomtatványban meghatározott FAJ kódokra képes konvertálni az új kódokat. Tehát Önök a 443/2013-as Kormányrendeletben foglaltak szerint eleget tudnak tenni a nyilvántartási kötelezettségeknek az új anyagféleség jellemzők tekintetében is, és ez mellett le tudják adni a napi jelentésüket is a NAV_F02-es (régebben VPOP_F02-es) anyagféleség jellemzők szerint is.


Hogy tettük ezt lehetővé?

Bővebben...

2013. november végi változások

Az új Fémtörvény 2013. november 25-én lépett hatályba. Ezután 2013. november 27.-én megérkezett a (443/2013.) végrehajtási rendelet is, mely – időt nem pazarolva – november 28.-án hatályba is lépett. A Vaslap programozói felkészülten várták ezt a „villámrendeletet”, és egy éjszaka alatt hozzáigazították a program legfontosabb részeit az új jogszabályhoz.

2013. november 28-án reggel minden Kedves Vaslap Felhasználó indítson el egy szokásos adatbázis szinkront, mellyel letöltődik számítógépére a Végrehajtási rendeletben napvilágot látott FAJ kód (vagy anyagféleség jellemző) adatsor, melyek használata 2013. nov. 28-tól kötelezővé válik.

A Vaslap2 programot és a fémkereskedőket érintő komolyabb változások a következők:

  • 5. § (3) bekezdés e) és f) pontja tartalmazzák a vételár nyilvántartását, illetve a beszállító és kiszállító szállítóeszköz rendszámát, annak híján megnevezését. A Záró rendelkezések (3) bekezdése alapján ezen pontok a törvény hatálybalépését követő 30. naptól (december 24.) lépnek érvénybe. Attól a naptól kezdve ezek az adatok jelentéskötelesek lesznek, így azok bekerülnek majd a napi jelentésbe is.
  • A 6 napos tárolási kötelezettség megszűnt.

    A FémVhr 3 § (2) bekezdése alapján az  1. melléklet 2.,7.,8.,10.,14.,17.,18.,20.,21.,22.,23.,24. pontja szerinti felismerésre alkalmas jellemzőkkel rendelkező fémkereskedelmi engedélyköteles anyagokat mindenki 2013. november 28-tól a Fém tv. 4 § (5) bekezdése alapján  4 napig köteles tárolni kivéve a gyártó gazdálkodó szervezeteknél gyártási hulladékként keletkező és általuk értékesített anyagokat( pl. kábelgyár )

    2014. március 1-től ezek a fémkereskedelmi engedélyköteles anyagok a Fém tv. 3 §  (7) bekezdése szerint eljárás után csak előzetes NAV engedély után vehetők át, kivéve a (6) bekezdés szerinti közszolgáltatóktól történő átvételt.
  • 18.§ (3) bekezdés szerint a vegyes fémként nyilvántartásba vett fémkereskedelmi engedélyköteles anyagot legkésőbb az átvételtől számított hatodik naptári napig tárolhatja önmagában. Ha addig nem tette meg a szétválogatást, akkor már kötelező lesz.
  • 24.§ paragrafus értelmében egy napon belül egy magánszemélytől maximum 100 ezer forint értékben, gazdasági társaság esetén pedig 500 ezer forint értékben vásárolhat fémkereskedelmi engedélyköteles anyagot. (A program a későbbi frissítésekben kapja meg a vizsgálati feltételeket, hogy figyelmeztetést küldjön a felhasználónak a korlát átlépésekor. Természetesen, ha egy partner több fémkereskedőnél is lead anyagokat, azt nem tudjuk figyelembe venni.)


A vételár nyilvántartását eddig is tartalmazta a Vaslap, illetve a letöltések menüpont alatt elérhető - a beszállító eszközök rögzítésével kibővített - program telepítő is. Mivel a járműazonosító nyilvántartásával kapcsolatos változások december 24-től lesznek kötelezőek, így addig is használhatják a programot jelenlegi formájában is.

Érthető módon, nehézkesen megy a törvény és a „villámrendelet” értelmezése az egész országban, ráadásul megyénként eltérő módon történik. Javasoljuk egyelőre a 6 napos tárolás megtartását és csak a telephely szerinti illetékességi vámszervekkel való egyeztetés után álljanak át a 4 napos tárolásra!

Amennyiben pedig az új engedély kérelemben a NAV munkatársa a program pontos, aktuális javítócsomag számát kéri, amit sok helyen „verziószámnak értelmeznek”, akkor kérjük, vegyék figyelembe azt a tényt, hogy pontosan a NAV miatt változik, lép egyre feljebb a program javítócsomag száma. Tehát az elkövetkező hetekben, hónapokban igen sok frissítés fog napvilágot látni, egyre magasabb számokkal. Ha egy aktuális javítócsomag számot is belevesznek az engedélybe, akkor hetente újabb és újabb engedélymódosításokra lesz szükség az összes telephelyen (300 helyen az országban), és ez azt is jelenti, hogy minden egyes telephelyre ki kell vonuljanak a NAV munkatársai a program ellenőrzésére heti rendszerességgel. A megoldást abban látjuk, hogy az engedélyekben az aktuális verziószám mellett, az „illetve annál magasabb javítócsomag számú program” kifejezések használatával vegyék elejét a végeláthatatlan engedélyezési eljárásnak.

2013. novemberi fémkereskedelmi tevékenységről szóló Kormányrendelet

IDE kattintva tekinthetik meg a Magyar Közlöny mai számát, mely tartalmazza a fémkereskedelmi tevékenységről szóló 443/2013. (XI. 27.) Kormányrendeletet.

Nem minden esetben kell majd a NAV engedélye

A 2013-as Fémtörvény végrehajtási rendeletének tervezete szerint a fémhulladékokat - felismerésre alkalmas jellemzőik szerint - két nagy csoportba soroljuk. A lenti felsorolásban zöld színnel jelöltük azokat az anyagféleség jellemzőket, amelyeket át lehet majd venni NAV engedély nélkül is. A fekével írt és kiemelt tételek eladásához pedig a NAV engedlye kell majd ahhoz, hogy eladhatóak legyenek. A lista utóbbi, "engedélyhez között" elemeinek többsége olyan jellemzőt takar, amely miatt eddig is kiszállt volna a NAV, ha a napi jelentésben meglátta volna.


1. akkumulátor

2. csatornafedél, csatornarács, vízelvezető csatorna elemek fémhulladéka

3. csőszerelvény fémhulladék

4. csövek, rudak fémhulladék

5. egyéb ipari fémhulladék

6. egyéb*

7. ipari elektronikai berendezés, villanyoszlop fémhulladék, trafóházak, elektromos betápláló transzformátor, elosztó szekrények

8. emléktábla fémhulladék

9. építőipar fémhulladéka

10. építőipar segédeszközeinek fémhulladéka (állványrendszer, zsalurendszer)

11. forgács fémhulladék

12. gépjármű/haszongépjármű, egyéb közlekedési eszköz (pl.: kerékpár) bontási fémhulladéka (a 24. pontban meghatározottak kivételével)

13. háztartási fémhulladékok

14. ipari és mezőgazdasági vízépítési berendezések és alkatrészek, zsilipek, árvízvédelmi berendezések és alkaltrészei fémhulladéka

15. huzal fémhulladék

16. irodai fémhulladék

17. ipari eredetű kábel fémhulladék, ólomkábelről lebontott ólomköpeny fémhulladék, légkábeltartó acélsodrony fémhulladék, nagyfeszültségű kábel fémhulladék (háztartási és irodai gépekből származó kábelhulladékok kivételével)

18. közlekedési műeszközök fémhulladéka

19. elektromos és elektronikai eszközök fémhulladéka

20. vasúti felépítmények (sín, síncsavar és alkatrészei, kapcsolószerek), vasúti berendezések fémhulladéka, azok alkatrészeinek fémhulladéka

21. szobor/műtárgy (öntvény/szerelt) fémhulladék, kegyeleti dísztárgy fémhulladéka

22. tűzcsapok, tűzcsapszerelvények

23. telekommunikációs szolgáltatók eszközeinek, berendezéseinek fémhulladéka (pl. antennák, távközlési berendezések, távközlési aknafedél)

24. gépjármű alkatrész, gépalkatrész, mezőgazdasági berendezések alkatrészeinek (kivéve a saját tulajdonú gépjármű szervizeléséből, karbantartásából, felújításából, javításából adódóan keletkezett, visszamaradt alkatrészek) fémhulladéka (A 2013. nov. 27-én kiadott rendeletben e pont tartalmát a 12-es pontoz csatolták.)

24. bálázott, préselt fémhulladék

25. aprított fémhulladék

26. kerítéselem, kerítés drótháló

27. konténerek

28. közlekedési táblák (A 2013. nov. 27-én megjelent Kormányrendeletben - érdekes módon - a közlekedési táblák fémhulladékként történő értékesítése nem engedélyköteles tevékenység. Valószínűleg ez változni fog, amikor erre ráeszmélnek a jogalkotók.)

* ”egyéb” kód választása esetén, 160 karakter hosszan kötelezően kitöltendő a megjegyzés rovat

 

Ez lista csak "tervezet", ami többször is megváltozhat a rendelet elfogadásáig. (Például előfordulhat, hogy a járművek hulladékai is engedélyköteles jellemzők közé.)

Lopásnak számít a lomizás

A hulladéktörvény alapján a lomtalanításkor kihelyezett tárgyak a kihelyezés pillanatában a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. tulajdonába kerülnek, így aki ezekből eltulajdonít, az lopást követ el - derült ki a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság közleményéből. A közleményben, amelyet a Főpolgármesteri Hivatal juttatott el szerdán az MTI-hez, az áll: ha a jogtalan eltulajdonítás miatt az FKF Zrt.-t ért kár meghaladja az 50 ezer forintot, és a lopást üzletszerűen, vagyis rendszeres haszonszerzésre törekedve követik el, az elkövető két év szabadságvesztéssel is büntethető. A kisebb értékre (50 ezer és 500 ezer forint között) elkövetett lopás vétségnek számít, 50 ezer forint alatti értéknél pedig szabálysértésnek.

 

A közlemény emlékeztet rá, hogy az utcára kitett lomok tulajdonviszonya a törvényi szabályozás előtt rendezetlen volt, ezért csak korlátozottan lehetett fellépni az üzletszerű begyűjtők, a "lomisok" ellen, akik lomtalanításkor úgyszólván kiköltöztek a közterületekre. A szabálysértési törvény alapján a tulajdon elleni szabálysértés elzárással is büntethető. Fő szabály szerint az elzárás legalább egy, legfeljebb 60 napig tarthat. A kiszabható pénzbírság legalacsonyabb összege 5000, legmagasabb összege pedig 300 ezer forint.

 

A közterület-felügyelők tettenéréskor - ha bűncselekmény gyanúja áll fenn - a szabályszegőt feltartóztathatják vagy a rendőrségre előállíthatják. A rendőrség saját hatáskörben is intézkedik: helyszíni bírságot szab ki, nagyobb értékre elkövetett lopás esetén pedig büntetőeljárást indíthat. A közterület-felügyelők fellépnek azok ellen is, akik a lomtalanítás lebonyolítására vonatkozó szabályokat nem tartják be, hogyha például nem a megengedett időben vagy tiltott hulladékot raknak ki közterületre. Ilyen esetekben a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóságnak, környezetvédelmi hatóságként a fővárosi főjegyzőnek, valamint - jogellenesen elhagyott hulladékok esetében - a kerületi jegyzőnek kell eljárnia. Köztisztasági szabálysértés esetén tettenéréskor 5 ezer és 50 ezer forint közötti helyszíni bírsággal vagy akár 150 ezer forint pénzbírsággal is büntethető a szabálysértő - zárul a közlemény.

 

Forrás: Híradó

Aláírták a 2013-as fémtörvényt

Már csak az Országgyűlés elnökének aláírására vár az újabb, 2013-as fémtörvény. Képviselőink 261 "igen", 35 "nem" és 5 "tartózkodás" mellett az Országházban 2013. szeptember 16-án elfogadták azt az önálló indítványt is, amelyik kiegészítette, pontosította az eddig megismert törvényjavaslatot. A parlamenti anyagot a következő linkre kattintva olvashatják: http://www.parlament.hu/internet/plsql/ogy_irom.irom_adat?p_ckl=39&p_izon=10748


Sajnos az előző (lentebb olvasható), tavaszi cikkünkben "megjövendölt" jogszabályi változások, amelyben még csak a magánszemélyektől vásárló fémkereskedők tönkremenetelétől tartottunk, most már nyilvános dokumentum formájában is napvilágot láttak. A törvény pontos értelmezést a későbbiekben tesszük meg.


A Vaslap programot igyekszünk a szűkös határidőn belül, a törvény hatályba lépése előtt olyan formába hozni, hogy az eleget tegyen az új elvárásoknak. (Hozzá kell tennünk, hogy tartunk attól, hogy a NAV ÁNYK programja nem fog sem időben elkészülni, sem megfelelően működni, mivel a tapasztalataink minden évben ezt igazolták. A napi és a havi jelentések beküldhetőségének biztosítása nemcsak a mi kezünkben van. Tartunk attól is, hogy a hatóság munkatársai nem lesznek országosan, egységesen tájékoztatva az új rendszer működésének részleteiről, és ezért megyénkét eltérően fogják értelmezni a jogszabályokat és betarttatni azokat.)


A zárószavazásra bocsájtott, elfogadott, módosító törvényjavaslatot itt olvashatják:

NAV engedéllyel adhat el fémet a magánszemély a várható 2013-as javaslat szerint

Évek óta nyomon követjük a Fémtörvény módosításáról szóló híreket. Ez idő alatt több olyan dokumentummal találkoztunk, amelyek vélhetően „véletlenül” kerültek ki a hivataloktól. Sajnos nagyon kevés olyan „hivatalos” szöveget olvastunk, amelyben a konkrét javaslatról olvashattunk volna. A médiában jó néhány olyan írással, interjúval is találkozhattunk (a 2012-es, 2013-as évben), melyben újra és újra elővették a fémkereskedelem „államosításról” szóló elképzelést. (Itt jegyezzük meg, hogy ez az elképzelés egyetlen országgyűlési képviselőtől, Pócs Jánostól származott, de mégis óriási vihart kavart.)

 

Európa legszigorúbb fémtörvénye működik Magyarországon 2010. január óta, azonban a fémlopások ellen nem hozta meg a várt sikert, mivel a törvény szigora leginkább a legális cégeket sújtja. Ennek ellenére a magyar törvényhozás továbbra is ugyanettől a formától, a legális kereskedelem szorongatásától várja a megoldást. Így látott napvilágot a Kormány által 2012. április 10-én elfogadott javaslat.

 

pngA törvényjavaslatban olvashatjuk, hogy milyen bürokratikus megoldásokkal kívánják megnehezíteni a legális fémkereskedelmet. Szó van néhány egyszerűsítésről is, melyek nagy vonalakban megegyeznek az előző cikkeinkben leírt, kiszivárgott hírekkel. (Ezekről lentebb olvashat.)

Sajnos van egy pontja a javaslatnak, amely a kisebb fémkereskedő cégek felvásárlását teljesen el fogja lehetetleníteni. Ez a pont más hírforrásokban ekként szerepel:

A javaslat alapján a fémeket a fémkereskedők csak külön igazolás esetén vásárolhatják meg, amelynek köszönhetően javul az ellenőrzés és közvetve visszaszorulnak a kábellopások.„

  

Ha megvizsgáljuk mit is jelent ez a gyakorlatban, akkor kiderül, hogy a magánszemélyeknek a NAV-tól kell igazolást kérniük, hogy eladhassák a náluk lévő fémeket. Levélben, online vagy valamilyen később meghatározott módon írásban kérelmezi, hogy el szeretné vinni otthonról az ócskavasat. Valószínűleg a kérdőívet kell majd kitöltenie és beadnia a hatósághoz. Akkor is, ha csak néhány kilogrammot szedett össze a sufnijában. A NAV-VP-nek napjai lesznek rá, hogy kivizsgálja a kérelmet, megadja-e az „eladhatósági igazolást” vagy kivonul-e a helyszínre megvizsgálni az anyagokat. Eközben a NAV-VP értesíti a rendőrséget a magánszemély „fém eladási kérelméről”, és így további napok elteltével a rendőrség is eldöntheti, hogy ellenőrzi a személyt, vagy sem. Végül egy írásos igazolást kap az illető, hogy elviheti leadni a fémet. (Még egy ide vágó részlet, hogy tilos lesz a begyűjtés vagy más néven „lomziás” is.) A javaslat többi részét nem is részletezzük, mert ez az egyetlen pont magában elég ahhoz, hogy mindenkinek kedvét szegjék a bürokratikus tortúrával.  Gyakorlati megközelítésben olyan alacsony lesz azon magánszemélyeknek a száma, akik vállalják a hivatalos fémeladási procedúrát, hogy - minden bizonnyal - drasztikusan le fog csökkenni a „MÉH-telepek”forgalma.

 

Az rettegett „államosítás” helyett egy kevésbé elítélhető megoldást választottak politikusaink a legális fémkereskedelem beszűntetésére. Egy sokak által elfogadott módszerrel, a piaci ellehetetlenítéssel fogják megoldani a kisebb fémkereskedők kényszerű bezárását.

 

(Véleményünk szerint ez a megoldás az illegális fémkereskedelmet fogja még inkább felvirágoztatni. Reméljük, az új törvény elfogadása előtt a képviselőinknek is eszébe jut majd ez probléma.)

A NAV közleménye a fémkereskedelemmel kapcsolatban

Bejelentés: 2013.01.08.


Tájékoztatjuk Önöket, hogy 2013. január 1-jétől a NAV Központi Hivatala Környezetvédelmi és Környezetgazdasági Főosztály megszűnése következtében, a fémkereskedelemmel, és az országhatáron átnyúló hulladékszállítással és hulladékgazdálkodással összefüggő feladatokat a NAV Központi Hivatala Rendészeti és Központi Ügyeleti Főosztály vette át, melynek elérhetőségei az alábbiak:

 

Cím: 1095 Budapest, Mester u. 7.
Telefon: 1 / 456-9500
Fax: 1 / 476-5051
E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.


Vezetők:

Magyari Adrienn pénzügyőr alezredes, főosztályvezető
Dajka András pénzügyőr alezredes, főosztályvezető-helyettes
Járja János pénzügyőr alezredes, főosztályvezető-helyettes

 

Megszűnik a 6 napos tárolási kötelezettség

2013-ban, az új Fémtörvény hatályba lépésekor - információink szerint - meg fog szűnni a fémkereskedők által átvett anyagok hat napos tárolási kényszere. Néhány fém vagy néhány jellemzővel bíró tárgy (pl. csatornafedél, vasúti sín) csak engedéllyel lesz eladható, vagy - ahogy hallottuk - három napos tárolási kötelezettség fog rá vonatkozni. A legtöbb anyagot azonban úgy lehet majd kezelni, mintha céges vásárlásból származna, tehát nem kell 6 napig tárolni.

 

A 2010-ben életbe lépett jogszabályok szerint a lakosságtól átvett fémhulladékot a fémkereskedő köteles volt 6 napig tárolni a telephelyén. Mivel az átvett hulladék fémeket tételesen jelenteni kellett a hatóság felé, ezáltal a NAV munkatársainak és a rendőrségnek lehetősége nyílt arra, hogy a bejelentést követő 6 nap során utána járjon egy-egy tétel eredetének.

 

Nagyon fontos megjegyeznünk, hogy cikkünk megírásakor még nincs a kezünkben a törvénytervezet, így csak a NAV vezető munkatársainak az előadásaiban hallhatjuk a várható változásokat. A fémkereskedelem várható jogszabályi változásairól előző cikkünkben olvashatott bővebben.

Új Fémtörvény 2013-ban


Nem lesz „államosítás”, de megmarad a 6 napos tárolási kötelezettség (a cikk megjelenése után frissebb infót kaptunk a tárolási kötelezettségről). Többek között meg fog szűnni a „lomizás” lehetősége, emelkednek a büntetési tételek, valamint már nemcsak az átvett anyag súlyát, hanem az értékét is jelenteni kell. Tudtuk meg Tánczos Zoltán, pénzügyőr alezredes, főosztályvezetőtől, aki a Fémkereskedelem 2013-as, várható változásairól beszélt a VJASzSz soproni konferenciáján 2012. novemberben.


Cikkünkben az alezredes úr által összeállított bemutatóanyag vázlatpontjait vesszük sorra.


Az elmúlt hónapokban rengeteg találgatást hallottunk, olvastunk a fémkereskedelem jövőjével kapcsolatosan. Több hírt is kaptunk a várható változásokról, de ez idáig semmi konkrétum nem hangzott el. 2012 októbere óta azonban már nem a meglévő Fémtörvény módosításáról van szó, hanem egy új Fémtörvény megalkotásáról beszélnek a törvényalkotók. A teljes cikk olvasásához kattintson ide...


Bővebben...

Kiegészült a Vaslap program 2012. februárjától

A Vaslap program az ország legelterjedtebb fémkereskedelmi nyilvántartó rendszerévé vált az elmúlt években. A felhasználók mellett a hatóságok is egyre inkább igénybe veszik a program nyújtotta lehetőségeket. Mivel vívta ki a programunk a népszerűségét? Minden bizonnyal azzal, hogy egyszerre több igényt is kiszolgál. Teljesíti a jogszabályok előírásait, széleskörű kezelési lehetőséget biztosít a felhasználóknak, és eleget tesz a NAV pénzügyőr ellenőreinek, akiknek ajánlásait és kéréseit folyamatosan építjük be a rendszerünkbe.

 

A program igen elterjedt, és ez miatt a hatóságok figyelemének a középpontjában áll. A NAV munkatársai több száz vállalkozás telephelyén vizsgálják a működését hónapról hónapra. Több év után még mindig akadnak olyan részletek, amelyeket a hatóságok munkatársai hiányosságnak tartanak. Ezek vélt vagy valós problémák azonnal kiegészítésre kerülnek, amikor a pénzügyőrök ezt megfogalmazzák. Néha könnyebb, és átláthatóbb naplózást szeretnének, néha pedig szigorításokat követelnek meg a jogszabályok értelmezésétől függően. Előfordul olyan eset is, amikor egy adott régió ellenőrei engedékenyebbek voltak, mint a jogszabályok, és értetlenül álltak a program követelményrendszere mellett.

Bővebben...

Kiegészítések a Vaslap programban 2012-től

Szja Vaslap programmal2012. január 1-től a fémkereskedőkre olyan mértékű adminisztrációs teher nehezedik, hogy számítógépes programok nélkül már nem is lennének képesek kezelni, követni, jelenteni a tevékenységük során adódó feladatokat.

 

Az év első napjától a fémkereskedőknek kell levonni a fémeket leadó magánszemélyektől a személyi jövedelemadót is a leadott anyag értéke szerint, mivel 2011. decemberében (a 2011. évi CLVI. törvényben) módosították az „Szja törvény” (1995. évi CXVII. törvény) 58. §-át.

 

A magánszemélyek fémhulladék eladásból szerzett bevételéből 25% számít jövedelemnek. Az adót a kifizetéskor a fémkereskedő állapítja meg és vonja le. Az adók és járulékok bevallását, megfizetését az adózás rendjéről szóló törvényben előírt módon kell bevallani és megfizetni.

A fémkereskedő havi adóbevallásában „magánszemélyhez nem köthető kötelezettségként” kell szerepeltetni a levont, összegyűjtött adókat. (Az idézőjeles részből következtetünk, hogy nem személyenként kell elkészíteni az adóbevallást, hanem egyben.) E jövedelemmel összefüggésben sem a fémkereskedőt sem a magánszemélyt egyéb kötelezettség nem terheli. (Ha tovább szeretné olvasni a cikket, kattintson a "Bővebben" gombra.)

Bővebben...

SZJA könyvelése, nyilvántartása, jelentése

Sok információ látott napvilágot 2011. év végén a 2012-től életbe lépő adózással az anyagnyilvántartással kapcsolatban a fémkereskedők körében.

  • Több "szájról szájra" terjedő hírnek nem volt alapja, hiszen semmiféle hivatalos közleménnyel nem találkozhattunk pl. a „6 napos tárolás” eltörlésével kapcsolatosan, vagy – ennek ellentétével – a „céges vásárlások 6 napos tárolásának” szigorítása ügyében.
  • Szeptemberben foglalkoztunk sokat az alumínium és a vas anyag "hulladék státuszból" való kiemelésével. Ezt az Európai Unió már márciusban szorgalmazta (a 333/20116/EU rendeletben) és tette elérhetővé minden tagállamban. A HOE szeptemberi konferenciáján elhangzottak alapján megtudtuk, hogy „minden fémkereskedő kedve szerint” használhatná a normál anyagok között vagy a hulladékok között a vas és alumínium hulladékot, a megfelelő könyveléssel (ÁFÁ-val). A konferencia végén azonban mindenki előtt világossá tették a nagy felvásárlók, feldolgozók, hogy aki nem fémhulladékként adja át nekik az anyagokat, attól nem fogják átvenni a szállítmányt. Így átütő változás nem történt az országban.
  • A novemberi szóbeszédek az adóelszámolással kapcsolatosan beigazolódtak. Egyetlen jogszabály változtatás okoz lényeges módosítást a 2012-es anyagkönyvelésben és bizonylatolásban. Az SZJA elszámolásának módja a fémkereskedők esetében megváltozik. Ezt pontosítjuk az alábbiakban…

Bővebben...

Adótörvény módosítás (2012-től) első információk

SZJA-t kell fizetni a fémkereskedőknek a magánszemélyek kifizetett összeg után.

 

2011. november 29-én elfogadásra került és a Magyar Közlöny 140. számában meg jelent "T4662 Egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról" szóló részben.

 

Ez a módosítás azt jelenti, hogy a fémkereskedőknek a fémkereskedelmi engedélyköteles anyagok (fémhulladék) átvétele után a magánszemélyek részére kiadott összeg 25 százalék számít jövedelemnek. Ebből a 25 százalék jövedelemből kell (*)25% szja-t levonni, és az ezzel csökkentett összeget kell kifizetni. Ezt az szja-t az átvevő fémkereskedelmi tevékenységgel foglalkozó cégnek kell bevallani és megfizetni a NAV felé.


Példa:

Az átvett fémhulladék értéke 10.000,-Ft ennek a 25%-os jövedelme = 2500,- Ft és ennek (*)25% adója =  625,-Ft, vagy

Az átvett fémhulladék értéke 10.000,-Ft ennek a 25%-os jövedelme = 2500,- Ft és ennek (*)16% adója = 400,-Ft

 

(*: Formálisan egykulcsos lesz az adórendszer 2012-ben is, de a gyakorlatban két kulcs lesz. Az előzetes kommunikációnak megfelelően az évi 2 millió 420 ezer forintos jövedelemig 16%-ot adózik a jövedelem a megszűnő adójóváírás nélkül. Az efölötti részre pedig 20,2%, ugyanis 27%-kal szuperbruttósítják az adóalapot, és annak a 16%-a jelenti majd a 20,2%-os kulcsot. Jelenleg egy törvényjavaslat olvasható a NAV honlapján, ezért konkrét szja számítása bizonytalan. Ha nem fix szja-ról beszélünk, akkor a fémkereskedő honnan tudja, hogy kitől-mikor hány százalékot kell levonnia? Ezt valószínűleg egy végrehajtási rendelet fogja szabályozni, ami még hiányzik.)

 

Bővebben...

A fémtolvajlás folytatódik

Ismét hatalmas károkat okoztak azok a fémtolvajok, akik nemrég egy Jászberény közeli településen körülbelül 20 millió forint értékben vágtak le bronzkábeleket.

Bővebben...

További cikkeink...

Oldalainkon sütiket használunk. A böngészés folytatásával ezt elfogadottnak tekintjük!